Bokstavsutredning om näringslivets gröna omställning överlämnad till närings- och finansministern

Augusti 16, 2022

Utredningen, som har upprättats på uppdrag av Näringsdepartementets chef, Karl-Petter Thorwaldsson, har haft som fokus att kartlägga hinder för den gröna omställningen i näringslivet. Utredningen tillsattes i maj i år och uppdraget gavs till Riksgäldsdirektören Fil. Dr. Hans Lindblad, Tekn. Dr. Kersti Karltorp och Nationalekonom Martin Janhäll. Fokusområdet för utredningen gäller finansieringen av den gröna omställningen då betydande investeringar är nödvändiga för att Sverige ska kunna nå de internationellt utstakade klimatmålen.

 

Tre övergripande observationer från utredningsarbetet är att 1) det finns ett stort klimatengagemang hos många parter inom finansmarknaden och näringslivet, 2) det tycks generellt inte finnas brist på kapital men det varierar beroende på företagens storlek samt på vilken utvecklingsfas projekten befinner sig i, 3) det återstår en rad utmaningar för omställningen i form av arbetskraft, energi, infrastruktur, tillstånd samt högre pris på vissa fossilfria produkter.

 

Utredningen noterar också att stora privata företag som är i en senare utvecklingsfas, exempelvis företag som producerar fossilfritt stål, och som har möjlighet att sälja sina produkter i förhand har det lättare att få garantier och finansiering än mindre och mer nya projekt. Finansieringen har således vissa luckor där vissa utvecklingsfaser inte täcks lika tydligt, eller alls, av olika stöd som andra faser.

 

Utöver ett behov av långsiktighet och stabilitet i politiken rekommenderar utredningen därför, bland annat, följande förslag:

 

  • För att skapa bättre förutsättningar för finansiering i olika utvecklingsfaser av projekt föreslås att tillgång till riskkapital utökas samt att kriterier för lån och garantier harmoniseras och förlängs. Utredningen vill även se att vissa begränsningar vad gäller lån och garantier slopas.

 

  • För att göra stöd mer lättillgängliga för projekt i tidiga utvecklingsskeden, som har behov av finansiering av forskning, utveckling och demonstration, föreslår även utredningen att Tillväxtverket gör en översyn av stöd på nationell- och EU-nivå samt skapar en kontaktyta för företag som vill hitta stöd och andra statliga instrument.

 

  • För att se till att framtida gröna stöd på EU-nivå skapar möjligheter för svenska företag föreslår utredningen att Vinnova och Energimyndigheten ges i uppdrag att se över detta område.

 

  • För att göra det lättare för investerare att förstå och bedöma komplexa projekt med nya tekniker och affärsmodeller föreslår utredningen att ge Almi i uppdrag att utforma stöd för analyskostnader för mindre lån. Utredningen föreslår även att ge Almi och Naturvårdsverket i uppdrag att bidra med kompetens och vägledning för att understödja implementeringen av EU:s taxonomi.

 

  • Eftersom aktiva kreditgivare till större gröna industriprojekt i Sverige i dagsläget främst utgörs av utländska banker föreslår utredningen att SEK (Svensk Exportkredit), Riksgälden och EKN (Exportkreditnämnden) ska ges i uppdrag att stärka kompetens hos offentliga aktörer inom analys och projektfinansiering.

 

  • För att göra det lättare för investerare föreslår utredningen även att SCB får i uppdrag att samla statistik som är relevant för klimatomställningen då tillförlitlig statistik och data är en förutsättning för att kunna bedöma investeringar.

 

  • Utredningen föreslår även att regeringen tillsätter två större utredningar. Den ena för att formulera en tydligare klimatstrategi såväl som att utreda huruvida det finns behov för en särskild klimatpolitisk samordningsfunktions direkt under statsministern. Den andra för att utreda hur finansieringen av näringslivets omställning bäst kan samordnas.

 

Nu när utredningen överlämnats kommer förslagen att analyseras inom Regeringskansliet innan beslut fattas av regeringen.

 

Källa: Regeringskansliet pressmeddelandeUtredning: "Finansiering av näringslivets gröna omställning"